Brunost-is med Nýr, sjokolade og tindved
Dette er en supernorsk dessert laget med den syrlige ferskosten Nýr, de flotte oransje tindvedbærene med tropiske toner og en kremete, deilig is på brunost. Hva er mer typisk norsk enn brunost?
Antall personer: 4
Anbefalt ekstrautstyr:
Ismaskin
Arbeidstid: 45 min
Total tid: 2 t
Brunost-is med Nýr, sjokolade og tindved
Ingredienser
Brunostis
- 6 dl melk
- 1 dl fløte
- 10 eggeplommer
- 250 g sukker
- 240 g brunost, G35
- 1 vaniljestang
Nýrkrem
- 1 liten boks Nýr
- 1 liten boks kremost
- 1 vaniljestang
- 35 g melis
Tindvedgelé
- 200 g tindved, frosne
- 50 g sukker
- 2,5 g agar agar
Sjokoladecrumble
- 25 g smør
- 25 g sukker
- 40 g hvetemel
- 10 g kakao
- ⅓ ts bakepulver
Fremgangsmåte
Brunostis
Kok opp melk, fløte, sukker, vaniljestang og brunost i små terninger. Rør kontinuerlig til osten er smeltet inn i fløtemelken. La stå i en halvtime før du fjerner vaniljestangen. Ha fløtemelken over eggeplommene i en tynn stråle mens du pisker hardt.
Varm opp blandingen til maks 84 grader. Rør godt hele veien så ikke eggeplommene koagulerer. Avkjøl i kjøleskap og kjør i ismaskin. La isen få en halvtime i fryseren etter den er ferdig i ismaskinen for at den skal få litt fastere konsistens.
Nýrkrem
Pisk alle ingrediensene sammen til en jevn krem.
Tindvedgelé
Tin bærene i en kjele på medium varme og kjør med en stavmikser. Sil juicen med en finmasket sil. Kok opp sukker, tindvedjuice og agar agar. Kok i 2 minutter. Ha i en flat beholder og sett kaldt til den har satt seg. Kjør geléen i blender til den er glatt og myk. Ha på sprøytepose.
Sjokoladecrumble
Bruk hendene og bland alle ingrediensene til en smuldredeig. Fordel massen på et stekebrett med bakepapir. Stek midt i ovnen på 200 grader i ca. 5 minutter. Pass på at den ikke blir brent. Avkjøl.
Anretning
Anrett nýrkremen i bunn og fordel sjokoladecrumblen rundt. Ha på et tynt lag med tindvedgranité og topp med en quenelle av brunostisen. Pynt gjerne med oxalis og tørket reinlav.
Tips!
Alle komponentene til desserten kan med fordel lages på forhånd. Isen får best konsistens dersom den kjøres underveis i middagen og får litt tid i fryseren. Da er det lettere å lage pene queneller eller kuler.
Mat og oppskrift: Truls Torp Karlsen og Simen Vatne (simenvatne.no)
Foto: Stian Broch