Hovedrett

Grillet hvalbiff med urtesaus

Før i tiden spiste vi nordmenn mye hval, men i dag er folk mer skeptiske og kjøttet har fått et litt dårlig rykte for å være seigt og trælete. Men slik er det ikke om du gir hvalen den behandlingen den trenger og bruker de riktige stykkene av hvalen. Du kan lage mange freshe og trendy retter med hvalen som stjernen, her er en av de.

Hvalbiffen grilles i grillpanne, men kan også stekes i stekepanne. Den akkompagneres av poteter, syltet sellerirot og en marmorert urtesaus. Dersom du ikke ønsker å lage urteolje, så kan du bare tilsette finkuttede urter i stedet for.

Antall personer: 4

Anbefalt ekstrautstyr:

Arbeidstid: 30 min

Total tid: 30 min

Grillet hvalbiff med urtesaus

    Ingredienser

    • 800 g hvalkjøtt
    • 50 g smør
    • 2 ss olje

    Urteolje (kan sløyfes)

    • 1 dl solsikkeolje
    • 1 bunt persille, dill eller ramsløk

    Hurtigsyltet sellerirot

    • ¼ stor sellerirot
    • 1 dl eddik
    • 1 dl sukker
    • 2 dl vann

    Poteter

    • 20 stk små poteter, kokefaste
    • 50 g smør

    Marmorert urtesaus

    • 1 dl fløte
    • 300 g smør
    • ½ sitron
    • 3 ss grønn urteolje

    Fremgangsmåte

    Urteolje

    1

    Kjør oljen og urtene i en blender i ca. 3 minutter. Ha blandingen i en kjele og varm opp til det så vidt begynner å frese litt. Ta den av varmen og la stå i 5 min. Sil av og avkjøl videre.

    Hurtigsyltet sellerirot

    2

    Lag syltelake ved å koke opp eddik, sukker og vann. Skjær selleriroten i tynne skiver, du kan med fordel bruke en mandolin. Ha selleriroten i den varme syltelaken og la det marinere i 20 minutter.

    Poteter

    3

    Del potetene i to og kok i 10 minutter i lettsaltet vann, til de er al dente. Varm opp smør, salt og pepper i en panne. Vend potetene i smøret før servering.

    Hval

    4

    Skjær hvalkjøttet i 2 cm tykke biffer. Varm en grillpanne, eller vanlig stekepanne, til den blir rykende varm, ha i smør og olje. Stek hvalkjøttet 1-2 minutter på hver side og krydre med salt og pepper. Pass på at kjøttet ikke blir overstekt da det fort kan bli seigt. Kjøttet skal føles mykt når du trykker på det og det skal ha en mørk rosa farge inni. La kjøttet hvile minst 5 minutter før du kutter det opp.

    Urtesaus

    5

    Kok opp fløte. Tilsett smør i terninger. Skvis i saften av en halv sitron. Smak til med salt og pepper. Rett før servering heller du i urteoljen, ikke rør for mye da du ønsker at oljen skal gi sausen en marmorering.

    Dersom du ikke ønsker å lage urteolje, så kan du bytte den ut med finhakkede urter.

    Anretning

    6

    Skjær opp hvalbiffen i 1 cm tynne strimler. Legg på tallerkenen. Plasser potetene og syltet sellerirot ved siden av hvalen og hell sausen over hvalbiffen. Pynt gjerne med litt friske urter som feks. kjørvel eller gressløk.

    Oppskrift: Truls Torp Karlsen og Simen Vatne
    Foto: Stian Broch

    Leave a Reply

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *