Hjort med sellerirot, rødbete og solbærsjy
Hva er vel mer høst enn viltkjøtt, rotgrønnsaker og sopp? Det er smaker som fungerer utmerket sammen, og som passer svært godt når kveldene blir mørkere. Her har jeg brukt ytrefilet av hjort, som er noe av det møreste kjøttet man finner! Med en sellerirotpuré, fritert sellerirot, rødbete bakt i trolldeig, smørstekte kantareller og en solbærsjy, så har vi virkelig en vinner-rett!
Antall personer: 4
Anbefalt ekstrautstyr:
Arbeidstid: 1 t
Total tid: 1 t
Hjort med sellerirot, rødbete og solbærsjy
Ingredienser
Ytrefilet av hjort
- 800 g ytrefilet av hjort
- Olje
- Smør
- Salt og pepper
Sellerirot
- 1 stor sellerirot
- Smør
- 3 dl solsikkeolje
Saltbakt rødbete
- 2 rødbeter
- 400 g mel
- 200 g grovt havsalt
- 1,6 dl vann
Smørstekt kantarell
- 200 g kantarell
- Smør
- Salt og pepper
Solbærsjy
- 1 sjalottløk, finhakket
- 1 ss smør
- 4 dl eplejuice
- Ca 1 dl solbærgelé/syltetøy
- ½ dl portvin
- Stekesjy
- 1 kvist rosmarin
- Sukkerkulør (kan sløyfes)
- Maizena
- Fungi (kan sløyfes)
Fremgangsmåte
Sellerirot
Bruk en mandolin og skjær tynne strimler av selleriroten. Kutt til ønsket form og friter på 150 grader til gylne.
Kutt resten av selleriroten i biter og kok mørt i lett saltet vann. Ta vare på noe av kokevannet og ha selleriroten i en blender. Ha oppi smør og litt av kokevannet. Kjør til glatt puré. Spe på med kokevannet til du har ønsket konsistens på pureen. Den skal være silkemyk. Smak til med smør og salt.
Saltbakt rødbete
Vask rødbetene. Lag trolldeig og pakk rødbetene inn i trolldeigen. Stek på 200 grader i 1,5 time. Kutt opp trolldeigen og skjær rødbeten i ønsket form.
Solbærsjy
Smelt smør i en kjele, og surr løken blank på middels varme. Ha i eplejuicen og en kvist med rosmarin. Skru opp varmen og la det koke inn til halvparten. Tilsett solbærgelé og portvin. La det koke inn litt til. Ha i stekesjyen fra steking av kjøttet. Tilsett noen dråper Fungi. Sil sausen og jevn den eventuelt med Maizenna. Rett før servering rører du inn en ss kaldt smør.
Ytrefilet av hjort
Renskjær kjøttet og tørk det med tørkepapir. Stek på medium høy varme i litt olje til det får en god stekeskorpe. Skru ned varmen litt og ha i en god klatt med smør. Stek til kjernetemperatur på 54 grader. La hvile i 10 minutter før servering.
Smørstekt kantarell
Rens soppen for jord og annet rusk. Stek i tørr panne på medium varme til soppen har sluppet væske og begynt å bli litt gyllen. Ha i godt med smør og stek i 5 min. Smak til med salt og pepper
4 Comments
Andreas
Fant denne bloggen i dag morges tilfeldig etter å ha søkt på saltbakte beter.
Et funn! Gleder meg til å prøve de andre oppskriftene dine.
Har fulgt med på Masterchef men var ikke klar over at du hadde blogg, blir spennende å se finalen i kveld! 😀
Finessekokken
Så hyggelig at du fant denne bloggen! Gøy at du vil teste ut litt oppskrifter! Jeg skal fortsette å legge ut mer digg mat i tiden fremover! 🙂
Lill
Hjort har jeg aldri tørt og begi meg ut på før, men bestemte meg for at dette skulle jeg klare. Det ble fantastisk godt og det var overhode ikke vanskelig. Alle kan klare dette! Bedre enn på restaurant! Tusen takk for oppskrift på en superduperfantastisk middag, Truls! Gleder meg til og prøve flere av dem!
Finessekokken
Så hyggelig å høre Lill! Er så glad for at du følte at det ikke var vanskelig, for det er nettopp det jeg ønsker å formidle! 🙂 Så hyggelig at du vil prøve flere av oppskriftene! Det kommer også masse mer fremover!