Karamellpudding med sitronkrem og rømmeis
Karamellpudding er en favoritt i mange norske hjem og hører for mange julen til. Det som er med de tradisjonsrike rettene, er at de sjeldent blir gjort noe mer ut av. De fleste serverer karamellpuddingen med pisket krem, og det er nydelig i seg selv! Jeg personlig liker ofte å inn noe syre i dessertene slik at de ikke blir like tunge.
Her har jeg dermed laget lemoncurd og en rømmeis med vanilje til. Det balanserer ut karamellen og fløten på en delikat og smakfull måte. Lag gjerne litt ekstra lemoncurd, så har du også til frokosten! Det smaker nemlig nydelig på nystekte rundstykker 🙂
Her kan med fordel alle komponentene lages på forhånd, slik at det bare er å anrette og servere!
Antall personer: 4
Anbefalt ekstrautstyr:
Ismaskin
Arbeidstid: 30 min
Total tid: 2 t 30 min + tid i kjøleskapet
Karamellpudding med sitronkrem og rømmeis
Ingredienser
Karamellpudding
- 1 dl sukker til karamell
- 3 dl helmelk
- 1,5 dl kremfløte
- 2,5 ss sukker
- 1/2 stk vaniljestang
- 4 stk egg
Lemoncurd
- 45 g saft av sitron
- 50 g eggeplomme
- 35 g sukker
- 100 g smør i terninger
- 1/4 plate bløtlagt gelatin (kan sløyfes)
Rømmeis med vanilje
- 3 dl rømme
- 1,5 dl fløte
- 1 dl sukker
- 3 ss sitronsaft
- 1/2 vaniljestang
Anretning
- Lime
- Eple
Fremgangsmåte
Karamellpudding
Smelt sukkeret til gyllen karamell på middels varme. Rør forsiktig rundt når sukkeret har begynt å smelte, slik at karamellen blir jevn.
Hell karamellen i porsjonsformer, eller eventuelt en stor form, slik at hele bunnen er dekket. Husk at karamellen er svært varm, så pass på fingrene.
Del vaniljestangen i to og skrap ut frøene. Kok opp melk, fløte, sukker og vaniljestangen med frøene. Ta av platen og la stå i 10 minutter.
Ha eggene i en bolle og pisk de sammen. Hell på melkeblandingen mens du pisker hele tiden. La stå i 10 minutter før du heller blandingen i formene.
Formene settes i en langpanne og lavt i ovnen på 120 grader. Hell på kokende vann til det står ca. 1/3 opp på formen. Steketiden avhenger av om det er en stor form eller små porsjonsformer. Små porsjonsformer trenger ca. 1 time. En stor form trenger ca. 2 timer. Puddingen skal være fast, men samtidig gi litt etter når du trykker på den. Følg med, for du ønsker å ta den akkurat i den er stiv nok.
Avkjøles i formen.
Lemoncurd
Bløtlegg gelatinen. Ha sitronsaft, eggeplommer og sukker i en bolle over et kokende vannbad. Visp innimellom til en fyldig krem. Når kremen har tyknet pisker du inn gelatin og deretter smøret i terninger. Avkjøl og ha på sprøytepose.
Rømmeis med vanilje
Kok opp fløte og sukker til sukkeret er oppløst. Rør fløten sammen med rømme, frø fra vaniljestang og sitronsaft til en jevn, homogen masse. Kjør i ismaskin
Anretning
Hvelv ut karamellpuddingen på tallerken. Sprøyt ut lemoncurd, og ha på en quenelle av rømmeisen. Riv over limeskall og eple.