Laks med erte- og mynterisotto
Håper alle har hatt en fantastisk påske og er klar for hverdagen igjen. Selv om hverdagen er tilbake, er det ingen grunn til at man ikke skal kunne kose seg litt ekstra. Denne oppskriften kan brukes både til hverdag og fest, og er frisk og smakfull.
Risotto er for mange en vanskelig rett, men med et par prinsipper på plass så er det veldig greit å lage en god risotto. Alt du trenger å gjøre er å gi den kraft, kjærlighet og tid. Jeg har her forsøkt å legge opp oppskriften slik at alle stegene skal utføres i rekkefølge, slik at du ender opp med at alt er ferdig til samme tid.
Antall personer: 4
Anbefalt ekstrautstyr:
Ingen
Arbeidstid: 1 t
Total tid: 1 t
Laks med erte- og mynterisotto
Ingredienser
Sitronsmør
- 80 g romtemperert smør
- 1/2 stor sitron, juice og zest
- 1/2 potte persille, grovkuttet
Risotto
- 150 g frosne erter
- 1/2 potte mynte
- 1 sjalottløk
- 200 g risottoris (f.eks. Arborio)
- 80 ml hvitvin
- 1 liter kyllingkraft (evt buljong)
- 100 g parmesan
Karamellisert løk
- 1 gul løk
- Olje til steking
- Salt og pepper
Laks
- 4 laksefileter
- Olje til steking
- Salt og pepper
For dandering
- Mynte
- Evt. brønnkarse
Fremgangsmåte
Sitronsmør: Ha alle ingrediensene i en food processor og bland godt sammen. Dersom du ikke har dette, kan du piske det godt sammen for hånd eller med en stavmikser. Ha smøret i plastfolie og form til en sylinder mens du strammer godt. Legg i kjøleskapet frem til servering.
Karamellisert løk: Skrell løken og skjær den i skiver 1/2 cm tykkelse. Skjær den slik at du får en løkbit som henger sammen i enden. Legg skivene i en stekepanne med litt olje og stek på medium-høy varme til de er godt karamellisert. Skru ned varmen, snu løken og la den ligge til den er myk. Hold eventuelt varm til servering hvis den er tidlig ferdig.
Ertepuré til risotto: Smelt en tredjedel av smøret og ha i de frosne ertene. Varm ertene i 2 minutter og legg så halvpartene av ertene i en bolle og sett til side. Ha oppi en øse med kyllingkraft og kok opp under lokk. Tilsett mynten før du har blandingen i en blender og kjører til puré. Krydre med salt og pepper.
Risotto: Forbered alle ingrediensene. Finhakk sjalottløken, riv parmesanen og mål opp ris og hvin. Smelt det resterende smøret i en kjele, ha i sjalottløk og stek i 1 minutt. Tilsett risen og rør rundt til det er dekket av smøret. Ha i hvitvin og kok til nesten alt er fordampet. Ha så i kraft, én øse av gangen. La kraften koke inn mellom hver gang du tilsetter mer. Rør jevnlig i risottoen til den er nesten ferdig. Du ønsker at den skal ha litt tyggemotstand, men ikke være hard. Dette tar rundt 20-25 minutter. Smak underveis.
Laks: Når risottoen har kokt inn i 15 minutter steker du laksen. Krydre begge sider med salt og stek på medium-høy varme i litt olje. Stek på én side i 5 minutter, eller den har en god stekeskorpe, før du snur den og steker videre i 1-2 minutter. Laksen kan gjerne være litt mindre stekt i senter, stek den derfor heller litt for lite enn for mye.
Risotto: Tilsett parmesanen og ertepuréen til risottoen og rør godt rundt. Ha i de resterende ertene og krydre med salt og pepper.
Anrett risottoen i bunn. Legg laksen oppå, etterfulgt av den karamelliserte løken. Topp retten med sitronsmøret og pynt med mynte og brønnkarse.