Lam og kål
Første invention-test på Masterchef-kjøkkenet, og det var kålrulett som stod på menyen. Jeg har aldri smakt kålrulett før og tenkte at det egentlig ikke har noe å si. Jeg tenkte å fokusere på lam og kål, og leke litt med nostalgien i en kålrulett ved presentasjonen. Dette ble resultatet, og det sikret meg dagens desidert beste rett ifølge Lise, samt en plass i topp 10!
Foto: TVNorge/dplay
Antall personer: 4
Anbefalt ekstrautstyr:
Arbeidstid: 1 t
Total tid: 1 t
Lam og kål
Ingredienser
Karamellisert kålkrem
- 1 hode spisskål
- 2 dl kyllingkraft
- 50 g smør
Lam
- 900 g lammecarré
- Spisskålblader
- 2 ss smør
Syltet rødløk
- 0,5 dl eddik, 7%
- 1 dl sukker
- 1,5 dl vann
- Røde delikatesseløk
Lammesjy
- Lammebein fra carréen
- 4 dl lammekraft
- 1 dl sherryeddik
- 2 sjalottløk
- 1 ts korianderfrø
- 1 ss smør
Fremgangsmåte
Del spisskålen i 6 biter. Grill den hardt i tørr panne. Sauter den videre i smør til den blir helt myk og hell på kyllingkraft. Kok ned kyllingkraften og kjør sammen til en glatt krem i en blender. Ha i smøret og smak til med salt. Passer gjennom en sil
Bein ut lammecarréen. Ta vare på beina til sausen. Stek lammet i en stekepanne med litt olje til det har fått en god stekeskorpe. Ha i litt smør og urter og stek videre til kjernetemperatur på 54 grader. La den hvile i 10 minutter.
Damp kålblader i smørvann til de er møre. Smak til med salt
Lag 1-2-3 syltelake og kok opp. Del løken i båter og kok i 3 minutter i laken. Avkjøles i laken.
Stek lammebeina gylne i litt olje. Rens og hakk sjalottløken. Sauter løken med korianderfrø og lammebein til den er helt myk, uten at den tar farge. Hell på sherryeddik og koke ned til den er nesten kokt vekk. Hell på lammekraften og kok ned til ønsket konsistens. Sil av og smak til med eddik og salt. Avslutt med å piske inn 1 ss smør.