Potet, løk og eple
Dette var audition-retten min som gav meg det hvite Masterchef-forkleet og en plass i konkurransen! Maj-Britt sa det var et godt eksempel på hva vegetar kan være, og også hvordan man kan ta noe som kun koster noen kroner og få det til å se ut som en million. Slike tilbakemeldinger var over all forventning, så det var utrolig gøy! Lise endte opp med å døpe retten min «Forglemmegei». Lag den selv og se om du er enig i dommernes tilbakemelding.
Foto: TVNorge/dplay
Antall personer: 4
Anbefalt ekstrautstyr:
Mandolin
Liten kakeutstikker, ca 2,5 cm i diameter
Arbeidstid: 45 min
Total tid: 45 min
Potet, løk og eple
Ingredienser
Potetkrem
- 400 g melne poteter
- 100 g smør
- 2 dl melk
- 2 dl fløte
- Salt, smak til
Løkkompott
- 2 løk, gul
- 2 ss smør
- 1,5 dl balsamicoeddik
- 1,5 ss honning
- 0,5 dl eplejuice
- Salt, smak til
Syltet rødløk
- 4 delikatesseløk, røde
- 0,5 dl eddik 7%
- 90 g sukker
- 1,5 dl vann
- 10 sorte pepperkorn
- 1 laurbærblad
- Salt, smak til
Potetchips
- 2 mandelpoteter
- Olje
- Salt, smak til
Ramsløkolje
- 50 g ramsløk
- 2 dl olje
Anretning
- 1 grønt eple
- Løkurtblomster
- Forglemmegei
Fremgangsmåte
Potetkrem
Skrell poteter og kutt de opp i jevnstore terninger. Kok opp saltet vann. Tilsett potetene og kok møre (ca. 15 min). Varm opp melk, fløte og smør. Hell av vannet på potetene og la dem dampe seg tørre. Press potetene gjennom en sil oppi en bolle. Spe på med melkeblandingen til ønsket konsistens. Smak til med salt.
Løkkompott
Skrell løken og kutt den grovt (0,5 cm tykke skiver). Stek løken gyllen i smør. Ha på honning, balsamico og eplejuice. Kok inn til kompott. Smak til med salt, balsamico og honning. Kompotten skal ikke være for søt.
Syltet rødløk
Kok opp eddik, sukker, vann, pepperkorn og laurbærblad. Skrell løken, del den i to og del videre opp i skåler. Ha løken oppi den varme laken og la småkoke i 2 minutter. La løken avkjøle seg i laken
Potetchips
Bruk en mandolin, eller skjær tynne skiver med en kniv. Behold gjerne skallet på. Ha potetskivene i en bolle med kaldt vann. Varm opp olje i en kjele til 150 grader. Bruk et termometer som tåler høye temperaturer for å ha kontroll på varmen. Tørk av potetene og friter dem til de er gylne. Ha potetchipsen på et tørkepapir og salt.
Ramsløkolje
Vask og tørk ramsløken og ha den i en blender. Ha på olje og kjør i 5 minutter. Ha blandingen i en kjele og varm opp til 70 grader. La stå i 2 minutter. La blandingen avkjøle seg noe før du siler den over i en beholder og setter kaldt.
Anretning
Bruk mandolin, eller skjær tynne skiver av eplet med en kniv. Bruk en utstikker og stikk ut perfekte sirkler. Eventuelt bruk en liten kniv og skjær ut sirkler, eller annen ønsket form. Ha først potetkrem i bunn av en dyp skål. Ha på løkkompott, før du legger på potetchips, syltet rødløk og epleskiver. Hell ramsløkoljen på utsiden av potetkremen og avslutt med løkurtblomst og forglemmegei.