Potet- og aspargessalat
Potet- og aspargessalat er et perfekt tilbehør til både frokostbordet på 17.mai eller grillingen på ettermiddagen! Jeg har laget to varianter av denne, med en kremet dressing og en vinaigrette. Jeg har også mye annet godt i denne salaten for å heve den noen hakk og gjøre den mer spennende. Ristede gresskarkjerner bidrar med crunch og en deilig roastet smak. Reddik bidrar også med crunch og en peprete touch. Så er valget ditt om du vil ha kremet dilldressing eller honning- og sennepsvinaigrette. En potet- og aspargessalat er uansett et godt valg som passer til det meste! Det passer også fint å tilsette både røkelaks eller spekeskinke i salaten dersom du ønsker å tilføre noe mer eller ha det som en egen rett.
Denne salaten kan du gjerne forberede dagen i forveien slik at den står klar til servering når du trenger den. Vinaigretten bør du piske opp og vende inn rett før servering, slik at den er emulgert og legger seg som et teppe over de nydelige grønnsakene.
Jeg har også vært ute og plukket litt urter og blomster for å gjøre salaten enda mer spennende. Løkurt vokser nesten overalt og er en veldig god erstatning for den ettertraktede ramsløken. Skvallerkål vokser i nærmest alle hager, og er egentlig regnet som ugress. Denne smaker litt som en krydret persille og er absolutt å anbefale å bruke. Gjøksyre er også et fint tilskudd her, fordi de små poppene med syre man får fra de er med på å løfte salaten et hakk og balansere ut fedmen.
Ingredienser:
800 g små kokefaste poteter
2 bunter grønn asparges
3-4 reddik
2 ss gresskarkjerner
4 vårløk
2 ss parmesan, revet eller høvlet
Dill til topping
Kremet dilldressing:
2 ss Dijon sennep
2 ss majones
2 dl seterrømme, eller creme fraiche
1 sitron, saften av
1/2 bunt dill, finhakket
Salt og pepper
Honning- og sennepsvinaigrette:
1 ts dijon sennep
1 fedd hvitløk, presset eller finhakket
1 sitron, saften av
1-2 ss flytende honning
1,5 dl olivenolje
1/4 ts salt
1/4 ts pepper
1 ss hakket dill
Tilleggsingredienser i salat ved ønske:
1 håndfull brønnkarse
1 håndfull løkurtblader, eller ramsløk
1 håndfull skvallerkål
Løkurtblomst
Gjøksyreblomst
Stemorsblomst
Fremgangsmåte:
Kok potetene møre i lettsaltet vann. Hell av vannet og avkjøl. Skjær i ønsket størrelse.
Kok aspargesene så vidt møre i saltet vann. Avkjøles i kaldt vann. Skjær i 2-3 cm biter.
Skjær reddik i skiver. Dersom de er store, kan du dele skivene i to.
Rist gresskarkjerner i en tørr stekepanne på middels varme til de er gylne. Strø over litt salt til slutt.
Skjær vårløk i tynne skiver. Riv parmesan eller skjær den i tynne skiver.
Bland alle ingrediensene med enten den kremede dressingen eller vinaigretten. Topp gjerne med dill og blomster dersom du har.
Kremet dilldressing:
Rør alle ingrediensene sammen og smak til med salt og pepper.
Honning- og sennepsvinaigrette:
Pisk alle ingrediensene godt sammen. Smak til med salt, pepper og juster eventuelt balansen med sitron og honning slik at du får den slik du vil.