Sitron, yoghurt og laurbær
Her kommer desserten min fra finalen i MasterChef. Desserten skal i mine øyne være prikken over i’en, og denne desserten bør slå an hos de aller fleste! Jeg elsker en litt syrlig avslutning for å gi en litt lettere følelse når middagen er over. Syrligheten fra yoghurt og sitron balanseres fint av den hvite sjokoladen og marengsen. Laurbæroljen kommer med uvante florale toner og gresskarkjernene kommer med litt salte crunch. Prøv den! Du vil ikke angre 🙂
Antall personer: 4
Anbefalt ekstrautstyr:
Ismaskin
Arbeidstid: 1 t
Total tid: 1 t
Sitron, yoghurt og laurbær
Ingredienser
Lemon curd
- 50 g sitronjuice
- 50 g eggeplomme
- 40 g sukker
- 100 g smør i terninger
- 1/4 plate bløtlagt gelatin
Marengsflak
- 50 g eggehvite
- 100 g sukker
- Blomster, ferske eller tørkede
Karamellisert hvit sjokolade
- 100 g hvit sjokolade
Gresskarkjerner
- 50 g gresskarkjerner
- 10 g melis
Yoghurtsorbet
- 500 g yoghurt naturell
- 120 g sukker
- 150 g vann
- 60 g glukose
- 1 plate gelatin
- sitronsaft, smak til
Laurbærolje
- 6 store ferske laurbærblad
- En halv neve spinat
- 1,5 dl solsikkeolje
Fremgangsmåte
Lemon curd
Ha sitronjuice, eggeplomme og sukker i en bolle over et kokende vannbad. Visp jevnlig til fyldig krem. Når curden har tyknet har du i gelatinen. Ta av varmen og pisk inn smøret. Avkjøl og ha på sprøytepose.
Marengsflak
Pisk eggehvitene med litt av sukkeret på full hastighet i kjøkkenmaskinen. Spe i litt og litt av sukkeret. Spre blandingen tynt utover bakepapir eller en silikonmatte. Spre blomster over. Stek i ca. 45 min på 100 °C med ovnsdøren på gløtt, bare en liten glipe for å slippe ut fuktighet.
Karamellisert hvit sjokolade
Karamelliser i ovnen på 160 grader i 8 min til den er gyllen. Avkjøl og kjør i blender til små biter.
Gresskarkjerner
Rist gresskarkjerner til de begynner å poppe. Ha gresskarkjernene i en bolle og vend inn melis.
Yoghurtsorbet
Kok opp sukker, glukose og vann. Ha i gelatin og bland inn i yoghurten. Bland godt sammen, avkjøles i kjøleskapet. Smak til med sitronsaft. Kjør i ismaskin til sorbet.
Laurbærolje
Varm opp solsikkeolje, laurbærblader og spinat til 75 °C. Kjør dette opp på en kjøkkenmaskin eller med stavmikser. Sil av og avkjøl.
Anretning
Ha gresskjerner og hvit sjokolade i bunn av en skål. Sprøyt ut en sirkel med lemon curd. Ha på en klatt med yoghurtsorbet og lag en fordypning i midten. Ha laurbærolje i fordypningen. Pynt med friske blomster og avslutt med marengsflakene.
8 Comments
Linn
Hei
Tenkte jeg skulle prøve meg på denne. Det jeg savner i oppskriften er hva man kan gjøre klart typ dagen før? Tenker vel det er det meste, men spør allikevel😊
Finessekokken
Hei! Så gøy! Her kan alt lages dagen før! Sånn er det stort sett med desserter 🙂 Men jeg skal bli flinkere til å skrive slikt også!
Synne
Hei!
Nydelig dessert, denne må prøves 🙂 Hvor får du kjøpt glukosen som du bruker i yoghurtsorbeten?
Finessekokken
Den bør absolutt prøves 🙂 Den får du kjøpt på meny, coop mega, og i hvertfall noen rema 1000 butikker. Den står sammen med andre baketing!
Eirin Johansen
Hei 😊 tenkte jeg skulle prøve denne til nyttårsdessert. Spent på om jeg får det til. Når det står glukose, er det i pulver form?
Finessekokken
Når jeg skriver glukose så er det flytende glukose 😊 det får du kjøpt på meny, Coop Mega og andre dagligvarebutikker med godt utvalg!
Sofus
Hei. Funker det å lage Sitronsorbet istedenfor youghurt sorbeten til lemoncurden? Eller blir det veldig syrlig?
Finessekokken
Hei. Det funker selvfølgelig, men det blir en annen balanse i desserten da. Avhenger også litt av hvor syrlig du lager sitronsorbeten.