Sjokolade, sitron og yuzu
Ny utslagskonkurranse i MasterChef, og denne gangen var det våre beste venner og verste fiender som møtte oss. Jeg måtte velge mellom sjokolade og artisjokk, og valget var soleklart. Jeg måtte gå all in og gjøre alt jeg kunne for å unngå artisjokken. Dermed var det bare å gire opp og jobbe hardt for å få til denne desserten på 45 min! Det endte jo opp med at selveste Lise Finckenhagen, som i mye av sin restaurantkarriere var dessertkokk, bøyde seg i sjokoladesmulene og sendte meg rett videre! Herregud for en opplevelse 🙂
Foto: TVNorge/dplay
Antall personer: 4
Anbefalt ekstrautstyr:
Ismaskin
Arbeidstid: 45 min
Total tid: 2 t
Sjokolade, sitron og yuzu
Ingredienser
Fleksibel sjokoladeganache
- 130 g mørk sjokolade
- 3 dl fløte
- 45 g honning
- 25 g glukose
- 1 g salt
- 0,75 g agar agar
- 2,5 plater gelatin
Krystallisert hvit sjokolade
- 100 g hvit sjokolade
- 100 g sukker
- 1 ss vann
Yuzusorbet
- 67 g sukker
- 40 g glukose
- 73 g vann
- 2/3 plate gelatin
- 111 ml yuzujuice
Lemon curd
- 47 g sitronjuice
- 50 g eggeplomme
- 40 g sukker
- 100 g smør
- ¼ plate gelatin
Fremgangsmåte
Fleksibel sjokoladeganache
Bløtlegg gelatinen i kaldt vann. Rør sammen fløte, honning og glukose i en kjele. Ha i salt og agar agar og rør inn. Kok opp og la koke i 1-2 min. Tilsett gelatin, bland godt og sil over sjokoladen. La stå i 1 min. Kjør sammen med stavmikser. Hell i en beholder kledd med plastfolie og sett kaldt til den har satt seg.
Krystallisert hvit sjokolade
Smelt sjokoladen. Kok opp vann og sukker til 120 grader. Hell i smeltet hvit sjokolade mens du pisker. Avkjøl og knus til pulver.
Yuzusorbet
Bløtlegg gelatinen. Varm opp resten av ingrediensene i en kjele til sukkeret er oppløst. Ha i gelatin, kjøl ned og kjør i iskremmaskin.
Lemon curd
Ha alt utenom gelatin og smør i en bolle over kokende vannbad. Visp til fyldig krem, ha i gelatin, ta av varmen og pisk inn smøret til slutt. Avkjøl.
10 Comments
Karianne
Heh! Kan jeg droppe/bytte ut agar agar med noe? 🙂 ser det skal være bare 0,75g?
Finessekokken
Dersom du dropper agar agar, så vil du ikke oppnå den samme fleksibiliteten, men det vil jo uansett bli godt. Jeg ville eventuelt prøvd med 1-1,5 plate ekstra gelatin. Du kan også bare droppe agaren og ikke ta mer gelatin, men da ville jeg nesten hatt ganachen på en sprøytepose eller lignende 🙂
Stine Toft Berg-Johnsen
Hvis jeg ikke får tak i yuzu, kan jeg bruke sitron i stedet? Går det fint å lage sorbeten uten iskremmaskin?
Stine
Finessekokken
Desserten vil bli veldig god med sitron også. Yuzu er sjelden kost. Jeg vet om et par steder i Oslo som selger, men det kan også være at du får tak i på nett 🙂
Det går fint an å lage sorbeten uten ismaskin. Du må bare sørge for å røre jevnlig i den mens den setter seg i frysa. Hver 20-30 minutt.
Hannah
Hei, hvor i Oslo får du tak i Yuzu juice? Har prøvd å finne uten hell
Finessekokken
Hei! Det får du tak i på Obento og A-food market 🙂
Stine
Takk for svar😊 Da prøver jeg det! Du har ikke tilfeldigvis lyst til å dele oppskriften på matcha te bavaroise?
Finessekokken
3-5 g matcha te
1-1,5 ss kokende vann
1 eggeplommer
100 ml melk
30 g sukker
2 plater gelatin
0,5 ss vann
75 ml fløte
Løs opp matcha teen i kokende vann. Pisk eggeplommene i en kjele. Rør inn melk og sukker og miks godt. Rør jevnlig på lav varme. Ta av varmen når det er kremete og boblene på overflaten forsvinner. Tilsett matchablandingen og gelatin til blandingen og rør godt. Sil gjennom en tesil opp i en bolle. Kjøl ned bollen i isvann, og rør i ny og ne til den har tyknet.
Pisk krem og miks godt sammen. Hell blandingen i former og sett i kjøleskapet.
Stine
Tusen takk😊
Stine
Og gratulerer med seieren forresten🎉 Imponerende👏🏻