Smørstekt brokkolistilk med hollandaise
Brokkoli er en mye brukt grønnsak i norske hjem, men hva gjør du med brokkolistilken? Dessverre så går den litt for ofte i matsøpla, og det er veldig synd når det er også den mest næringsrike delen av brokkolien. Her har du en rett på stilken som vil imponere enhver middagsgjest.
For å heve den enda et hakk, så kan du gjerne lage en puré av brokkolitoppene og ha under brokkolistilken. Bruk gjerne litt urteolje også dersom du har dette stående.
Antall personer: 4
Tidsbruk: 40 min
Smørstekt brokkolistilk med hollandaise
Ingredienser
Brokkolistilk
- 4 stilker av brokkoli
- 2 ss smør
Ristede gresskarkjerner
- 30 g gresskarkjerner
Hollandaise
- 2 dl vann
- 1 sjalottløk
- 1 ss eddik, 7%
- 1 laurbærblad, gjerne ferskt
- ½ ts salt
- ½ pepper
- 200 g smør
- 2 eggeplommer
- 1 ss sitronsaft
Fremgangsmåte
Brokkolistilk
Skrell stilkene og kok i saltet vann til den så vidt begynner å bli mør, ca. 3-4 min. Avkjøl i isvann. Varm opp en stekepanne med smør og la smøret frese godt før du har i stilkene. Stek møre og gylne.
Ristede gresskarkjerner
Rist gresskarkjernene i en tørr stekepanne på middels varme til de gylne. Oppbevares i en lukket beholder frem til servering.
Hollandaise
Ha smøret i en liten kjele og smelt det på svak varme. Sett kjelen til avkjøling, da vil “avfallet” etter hvert legge seg på bunn. Dette skal ikke brukes. Det klarnede smøret kan helles over i en bolle.
Ha vann, sjalottløk, eddik, laurbærblad, salt og pepper i en liten kjele og kok inn til halv mengde. Pisk eggeplommene i en glassbolle mens du sper med reduksjonen. Sett bollen i vannbad og pisk kraftig til det blir luftig og tykner. Pass på så det ikke blir for varmt; da skiller den seg! Ta bollen av varmen og spe med det klarnede smøret i en tynn stråle mens du pisker kraftig. Smak til med sitronsaft og salt.
Oppskrift: Truls Torp Karlsen og Simen Vatne
Foto: Stian Broch