Hovedrett

Smørstekt brokkolistilk med hollandaise

Brokkoli er en mye brukt grønnsak i norske hjem, men hva gjør du med brokkolistilken? Dessverre så går den litt for ofte i matsøpla, og det er veldig synd når det er også den mest næringsrike delen av brokkolien. Her har du en rett på stilken som vil imponere enhver middagsgjest.

For å heve den enda et hakk, så kan du gjerne lage en puré av brokkolitoppene og ha under brokkolistilken. Bruk gjerne litt urteolje også dersom du har dette stående.

Antall personer: 4

Tidsbruk: 40 min

Smørstekt brokkolistilk med hollandaise

    Ingredienser

    Brokkolistilk

    • 4 stilker av brokkoli
    • 2 ss smør

    Ristede gresskarkjerner

    • 30 g gresskarkjerner

    Hollandaise

    • 2 dl vann
    • 1 sjalottløk
    • 1 ss eddik, 7%
    • 1 laurbærblad, gjerne ferskt
    • ½ ts salt
    • ½ pepper
    • 200 g smør
    • 2 eggeplommer
    • 1 ss sitronsaft

    Fremgangsmåte

    Brokkolistilk

    1

    Skrell stilkene og kok i saltet vann til den så vidt begynner å bli mør, ca. 3-4 min. Avkjøl i isvann. Varm opp en stekepanne med smør og la smøret frese godt før du har i stilkene. Stek møre og gylne.

    Ristede gresskarkjerner

    2

    Rist gresskarkjernene i en tørr stekepanne på middels varme til de gylne. Oppbevares i en lukket beholder frem til servering.

    Hollandaise

    3

    Ha smøret i en liten kjele og smelt det på svak varme. Sett kjelen til avkjøling, da vil “avfallet” etter hvert legge seg på bunn. Dette skal ikke brukes. Det klarnede smøret kan helles over i en bolle.

    4

    Ha vann, sjalottløk, eddik, laurbærblad, salt og pepper i en liten kjele og kok inn til halv mengde. Pisk eggeplommene i en glassbolle mens du sper med reduksjonen. Sett bollen i vannbad og pisk kraftig til det blir luftig og tykner. Pass på så det ikke blir for varmt; da skiller den seg! Ta bollen av varmen og spe med det klarnede smøret i en tynn stråle mens du pisker kraftig. Smak til med sitronsaft og salt.

    Oppskrift: Truls Torp Karlsen og Simen Vatne
    Foto: Stian Broch

    Leave a Reply

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *