
Spaghetti med smørsaus og løjrom
Noen retter beviser at det enkle ofte er det beste, og spaghetti med smørsaus og løjrom er et perfekt eksempel. Her får silkemyk pasta selskap av en fyldig smørsaus og små, delikate perler av løjrom som tilfører både dybde og friskhet. Retten balanserer det rike og det lette på en måte som føles både sofistikert og ujålete. Server den som en raffinert forrett eller en luksuriøs lunsj, gjerne med et glass hvitvin ved siden av. Enkle ingredienser, stor smaksopplevelse!
Slenger med vintips også jeg. Det er veldig mye som kan passe til denne retten, og du kan gjerne gå for noe som er litt på den syrlige siden, med god mineralitet og gjerne en saltpreget finish. Eller du kan gå for en fetere variant, som spiller mer på lag med smørsausen. Samtidig er det viktig at det er nok syre i vinen og at den ikke er for fatlagret. En skikkelig god match er en Chenin Blanc’en fra Sør-Afrika som heter Blankbottle Moment of Silence. Anbefales på det sterkeste!
Ingredienser:
200 g spaghetti (helst av en noe tykkere type)
1/2 liten sjalottløk, finhakket
1 dl hvitvin
2 ss fløte (kan sløyfes)
150 g smør, i terninger
3 ss gressløk, finhakket
100 g løjrom
Fremgangsmåte:
Sett på saltet vann til pastaen. Stek sjalottløk i en kjele med en liten dæsj olje i 1 minutt på medium varme. Ha i hvitvinen og kok inn til 1/4.
Kok spaghettien etter anvisningene på pakken, og etter egne preferanser.
Ha i en fløteskvett i kjelen med hvitvin og løk, og pisk sammen. På medium varme, ha i litt av smøret av gangen mens du pisker jevnlig. Dersom du trenger litt mer smør for at sausen skal bli tykk nok, så har du i litt til. Ha til slutt i gressløken.
Hell av vannet av spaghettien og la den dampe en kort stund slik at du ikke får unødig vann i smørsausen. Bland saus og spaghetti sammen og anrett på passende tallerken. Lag store queneller av løjrom og ha på toppen av pastaen. Server og nyt!