Viltgryte
Høstens mørke og kalde dager kryper sakte, men sikkert innpå, og da er det passende med en varmende og smakfull viltgryte! Viltkjøttet kan naturligvis byttes ut med storfe dersom det er det man har tilgjengelig. Denne er så god at den fint kan serveres til både hverdag og fest!
Antall personer: 4
Anbefalt ekstrautstyr:
Ingen
Arbeidstid: 1,5 t
Total tid: 1,5 t
Viltgryte
Ingredienser
Viltgryte
- 800 grytekjøtt av vilt
- 500 g variert sopp
- 4 store sjalottløk
- 3 dl rødvin
- 3 dl viltkraft
- 2 dl fløte
- 2 ss rømme
- 2 ss ripsgele
- 4 skiver brunost
- 1 ts knust einebær
- 1 kvast timian
- Salt og pepper
- Smør
Sellerirot- og eplepuré
- 500 g sellerirot
- 2 epler
- 2 dl melk
- 2 dl fløte
- 2 ss smør
Tilbehør
- Rosenkål
- Smør
- Tyttebærsyltetøy
Fremgangsmåte
Viltgryte
Del opp kjøttet i grove biter. Del soppen i store biter og skjær løken i skiver.
Start med å brune kjøttet i en varm stekepanne med smør og en liten dæsj olje. Brun kjøttet i flere omganger og ha det over i en gryte. Stek løk og sopp i samme panne. Ha alt i gryten.
Kok deretter ut stekepannen med rødvin og ha den over i gryten. Ha i fløte, kraft, knust einebær og timian. La gryten småkoke i en halvtime – time, alt avhengig av type kjøtt du har oppi, samt størrelsen på bitene. Rør inn rømme, ripsgele og brunost rett før servering. Smak til med salt og pepper.
Sellerirot- og eplepuré
Skrell eplene og selleriroten og skjær de i biter. Kok det i fløte- og melkeblanding til det er mørt. Ha blandingen i en blender og kjør til den er glatt. Smak til med smør og salt.
Tilbehør
Ha en god klatt smør i en kjele og tilsett rosenkål. Damp/stek til rosenkålen er myk. Smak til med salt.
Server gryten med tyttebærsyltetøy eller gjerne en kombinasjon av ferske og rørte tyttebær.