Bakst

Eplepai

De norske eplene er nå på sitt beste, og da er det bare å sette i gang og bake herlige kaker og paier med disse godsakene. Denne eplepaien i roseform gjør seg svært godt på ethvert kakebord og smaker fortreffelig med litt krem og salt karamellsaus. Ønsker du å løfte den enda et hakk, ha et par ss fersk revet ingefær i den salte karamellen når du lager den. Nam!

Det å la eplene godgjøre seg i en blanding av sukker og krydder gjør at de frigir en del væske og blir samtidig mykere. Dette gjør at det er lett å plassere de pent ut i roseform uten at de brekker. Du får også krydret de jevnt over og med en passe mengde sukker som holder paien på den friske siden.

Så nå er det bare å bake i vei og fylle hjemmet med den fantastiske duften av nystekt eplepai!

Antall personer: 10

Anbefalt ekstrautstyr:
Mandolin

Arbeidstid: 1 t 30 min

Total tid: 2 t 30 min

Eplepai

    Ingredienser

    Paideig

    • 125 g melis
    • 125 g smør
    • 2 egg
    • 3 ss fløte
    • 310 g hvetemel
    • Mel til å kjevle ut

    Paifyll

    • 1,5 kg epler
    • 1,2 dl brunt sukker
    • 0,6 dl sukker
    • 1 ts kanel
    • 1/4 ts muskatnøtt
    • 1/4 ts malt ingefær
    • 1/4 ts salt
    • 1,5 ts sitronsaft
    • 2 ss smør

    Fremgangsmåte

    1

    Lag paideig ved å kjøre sammen alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin. Ha deigen i plastfolie og sett kaldt i minst 30 min.

    2

    Sett på ovnen på 175 grader.

    3

    Skrell eplene, fjern kjernen og del i to. Bruk en skarp kniv eller mandolin til å skjære skiver på ca 3 mm.

    4

    Ha eplene i en stor bolle sammen med brunt sukker, sukker, kanel, muskatnøtt, salt og sitronsaft. Rist rundt slik at blandingen fordeler seg og la eplene stå slik i 30 min.

    5

    Sil væsken fra eplene og ha den i en kjele sammen med smør. Småkok i 15 min på middels varme, til blandingen er redusert til halvparten. Sett til side.

    6

    På en lettmelet overflate, rull ut paideigen til ønsket tykkelse, ca 5 mm. Ha paideigen i formen og kutt av overflødig paideig.

    7

    Start på utsiden og plasser eplene i sirkler med den buede delen opp, og la epleskivene overlappe hverandre. Fyll eventuelt mellomrom med ekstra epleskiver.

    8

    Hell halvparten av den reduserte væsken over eplene. Dekk paien med aluminiumsfolie og lag noen hull for ventilasjon. Bak i 30-40 min, eller til eplene er myke.

    9

    Ta paien ut, fjern folien og glaser med resten av væsken. Bak i 10-15 min, eller til paien er gyllen.
    La paien hvile før den serveres, gjerne med en klatt krem eller vaniljeis. For ekstra kos, ha også på salt karamell!

    Leave a Reply

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *