Eplepai

De norske eplene er nå på sitt beste, og da er det bare å sette i gang og bake herlige kaker og paier med disse godsakene. Denne eplepaien i roseform gjør seg svært godt på ethvert kakebord og smaker fortreffelig med litt krem og salt karamellsaus. Ønsker du å løfte den enda et hakk, ha et par ss fersk revet ingefær i den salte karamellen når du lager den. Nam!

Det å la eplene godgjøre seg i en blanding av sukker og krydder gjør at de frigir en del væske og blir samtidig mykere. Dette gjør at det er lett å plassere de pent ut i roseform uten at de brekker. Du får også krydret de jevnt over og med en passe mengde sukker som holder paien på den friske siden.

Så nå er det bare å bake i vei og fylle hjemmet med den fantastiske duften av nystekt eplepai!

Antall personer: 10

Anbefalt ekstrautstyr:
Mandolin

Arbeidstid: 1 t 30 min

Total tid: 2 t 30 min

Eplepai

    Ingredienser

    Paideig

    • 125 g melis
    • 125 g smør
    • 2 egg
    • 3 ss fløte
    • 310 g hvetemel
    • Mel til å kjevle ut

    Paifyll

    • 1,5 kg epler
    • 1,2 dl brunt sukker
    • 0,6 dl sukker
    • 1 ts kanel
    • 1/4 ts muskatnøtt
    • 1/4 ts malt ingefær
    • 1/4 ts salt
    • 1,5 ts sitronsaft
    • 2 ss smør

    Fremgangsmåte

    1

    Lag paideig ved å kjøre sammen alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin. Ha deigen i plastfolie og sett kaldt i minst 30 min.

    2

    Sett på ovnen på 175 grader.

    3

    Skrell eplene, fjern kjernen og del i to. Bruk en skarp kniv eller mandolin til å skjære skiver på ca 3 mm.

    4

    Ha eplene i en stor bolle sammen med brunt sukker, sukker, kanel, muskatnøtt, salt og sitronsaft. Rist rundt slik at blandingen fordeler seg og la eplene stå slik i 30 min.

    5

    Sil væsken fra eplene og ha den i en kjele sammen med smør. Småkok i 15 min på middels varme, til blandingen er redusert til halvparten. Sett til side.

    6

    På en lettmelet overflate, rull ut paideigen til ønsket tykkelse, ca 5 mm. Ha paideigen i formen og kutt av overflødig paideig.

    7

    Start på utsiden og plasser eplene i sirkler med den buede delen opp, og la epleskivene overlappe hverandre. Fyll eventuelt mellomrom med ekstra epleskiver.

    8

    Hell halvparten av den reduserte væsken over eplene. Dekk paien med aluminiumsfolie og lag noen hull for ventilasjon. Bak i 30-40 min, eller til eplene er myke.

    9

    Ta paien ut, fjern folien og glaser med resten av væsken. Bak i 10-15 min, eller til paien er gyllen.
    La paien hvile før den serveres, gjerne med en klatt krem eller vaniljeis. For ekstra kos, ha også på salt karamell!

    More about Finessekokken

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *