Hovedrett

Lasagne

Okei, dette er virkelig den beste lasagnen jeg har smakt. Det tar riktig nok litt tid å lage den, men mens bolognesen står og putrer på komfyren, kan du lese en bok, lage noe godt til dessert eller hva enn du måtte ønske. Bare sørg for å røre litt i den i ny og ne så er all good.

Etter innspill fra en italiensk venn av meg, er denne oppskriften så italiensk som man får den. Det eneste jeg manglet, var å bytte ut svinekjøttdeigen med kjøttdeig laget av ribbe. Har du muligheten til å enten lage det selv, eller kan få nærmeste slakter til å lage det, så gjør det! Det vil garantert bringe lasagnen enda et hakk opp. Så sett av litt tid i helgen, lag den og server den til noen du er glad i. Det vil de uten tvil sette pris på.

Antall personer: 4-6

Anbefalt ekstrautstyr:

Arbeidstid: 1 t

Total tid: 3,5 t

Lasagne

    Ingredienser

    • 9 stk pastaplater
    • 150 g parmesan
    • 150 g revet mozzarella

    Bolognese

    • 250 g svin kjøttdeig
    • 500 g karbonadedeig
    • 250 g Mutti tomater
    • 50 g gulrot
    • 50 g løk
    • 50 g selleri
    • 2,5 dl hvit vin
    • 2 l vann
    • 40 g helmelk
    • 1 skje extravirgin oliveolje
    • Salt og pepper

    Bechamel

    • 1 liter helmelk
    • 100 g smør
    • 100 g mel
    • Muskatnøtt revet
    • Salt

    Fremgangsmåte

    1

    Start med å kutte grønnsakene i små terninger, ca. 2×2 mm. Du skal ha 50 g hver av de oppkuttede grønnsakene. Varm oljen i en panne og tilsett grønnsakene. Stek i ca. 10 minutter på lav varme, rør om av og til.

    2

    Tilsett karbonadedeigen og kjøttdeigen av svin. Stek kjøttet på middels varme, helt til kjøttsaften har kommet ut av kjøttet og fordampet.

    3

    Imens kjøttet stekes, kjører du de hermetiserte tomatene med stavmikser til det er fritt for klumper.

    4

    Ha i hvitvinen og kok til væsken har fordampet. Deretter har du i tomatsausen, 1 liter vann og en klype salt. Kok på middels varme i en time. Når det har gått en time tilsetter du 1 liter vann til og koker videre i én time. Husk og rør i ny og ne.

    5

    Blandingen skal kokes inn til en tykk kjøttsaus. Ta kjelen av varmen, tilsett melken og smak til med salt og pepper.

    6

    Varm melken i en kjele. I mellomtiden smelter du smøret over lav varme. Når det er smeltet, tilsetter du siktet mel mens du pisker energisk for å unngå klumper. Brun blandingen lett. Spe med den varme melken mens du pisker hele tiden. Smak til med revet muskatnøtt og salt og kok på middels varme i 5-6 minutter. Da skal blandingen ha en kremete konsistens.

    7

    Ta en ildfast form på 20×30 cm. Ha et tynt lag bechamel i bunn. Legg på pastaplater, bolognese, bechamel og topp laget med litt revet parmesan. Det skal være nok til 3 lag. Avslutt med bechamel og topp lasagnen med mozzarella og parmesan.

    8

    Stekes på 200 grader i ca 20 minutter, eller til osten er gyllen. La lasagnen avkjøles noe før den serveres. Topp med basilikum og server gjerne med hvitløksbrød.

    TIPS Både bechamelen og bolognesen kan lages dagen før og oppbevares i kjøleskapet. Begge deler kan også fryses, slik at du har basisen lett tilgjengelig for å lage en rask lasagne.

    2 Comments

    • Arne

      Hei, tenkte å teste denne i morgen har kjøpt inn kjøttdeig av ribbe. Da jeg skulle få den kvernet fikk jeg spørsmål om jeg skulle ha med eller uten svor. Hva ville du gått for?
      Når det gjelder selleri er der stangselleri eller sellerirot.

      • Finessekokken

        Hei Arne. Beklager litt sent svar, det har vært litt hektisk den siste uken! Jeg ville droppet den ytterste delen av svoren (selve huden), men fettet under svoren er perfekt å ha med 🙂
        Her mener jeg stangselleri. Det kan jeg oppdatere for å være mer tydelig. Takk for info!

    Leave a Reply

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *