Plommer, ingefær og vanilje

Det er fortsatt mulig å få tak i gode plommer, så hvorfor ikke lage en plommedessert i helga? Denne er virkelig en innertier med en syrlig plommemousse, karamelliserte søte plommer, ingefærkaramell med litt trøkk i, en lun crumble og en fløyelsmyk vaniljeis. Det blir jo nesten ikke bedre enn det!

Antall personer: 6

Anbefalt ekstrautstyr:
Iskremmaskin 

Arbeidstid: 1,5 t

Total tid: 5 t

Plommer, ingefær og vanilje

    Ingredienser

    Plommemousse

    • 2 blader gelatin
    • 450 g modne plommer
    • 25g sugar
    • 60 ml rødvin
    • ¼ ts kanel
    • 105 ml fløte

    Karamelliserte plommer

    • 12 plommer (valgfri sort) delt i to uten stein
    • 1 ss smør
    • 3 ss sukker
    • 1/2 kanelstang
    • 1 ss honning

    Ingefærcrumble

    • 75 g smør
    • 75 g sukker
    • 120 g hvetemel
    • 1 ts bakepulver
    • 1 ts malt ingefær

    Ingefærkaramell

    • 2 dl kremfløte
    • 200 g sukker
    • 4 ss vann
    • 3 ss smør
    • 3 ts fersk ingefær

    Vaniljeis

    • 4 dl melk
    • 4 dl fløte
    • 1 vaniljestang
    • 145 g sukker
    • 8 eggeplommer

    Fremgangsmåte

    Plommemousse

    1

    Bløtlegg gelatinen i kaldt vann i 5 min. Vask plommene og fjern steinene.

    2

    Smelt sukker til lys karamell i en kjele. Ha i vinen og rør godt. Ha i plommene og kanel. Kok dette til plommene er myke.

    TIPS Denne moussen er ganske syrlig for å matche opp mot resten av desserten. Så dersom du skal bruke den alene, tilsetter du mer sukker.

    3

    Kjør til puré med en stavmikser eller blender og sil blandingen. Ha gelatinen i den varme blandingen. La den avkjøle seg til den er ca 30 grader.

    4

    Pisk fløten til stiv krem og vend inn i plommepuréen. Ha blandingen i ønskede former og sett til avkjøling i min 3 timer. Jeg brukte silikonform med halvkuler.

    Karamelliserte plommer

    5

    Smelt smøret på middels varme. Tilsett sukker og kanelstang. Tilsett honning når sukkeret har smeltet og rør godt. Tilsett plommene og stek i ca. 2-3 minutter rør av og til.

    Ingefærcrumble

    6

    Bland alle ingrediensene til en smuldredeig. Bruk hendene. Fordel massen på et bakepapirkledt stekebrett og stek midt i ovnen i ca 5 min ved 200 grader. Pass på at den ikke blir brent. Avkjøl.

    Ingefærkaramell

    7

    Ha sukker og vann i en medium stor kjele. Rør det godt sammen og kok opp uten å røre, da vil sukkeret kunne krystallisere seg. Du kan eventuelt rulle litt på kjelen ved behov. La sukkeret koke til gyllen karamell, følg spesielt godt med på slutten. La sukkeret bli godt brunt før du tilsetter smør og rører godt. Det freser, så pass på hender.

    8

    Deretter har du i litt og litt av fløten mens du rører konstant. Ha samtidig oppi ingefæren. Her er det viktig å bare ta bitte litt fløte av gangen, spesielt i starten. Blandinger øker veldig i volum, så det kan koke over hvis du har oppi for mye. Når alt er tilsatt koker du blandingen i 4 minutter før du setter den til avkjøling. Når karamellen har avkjølt seg noe, smaker du den til med flaksalt. Ikke bruk vanlig bordsalt til dette. Sett så i kjøleskapet. Den vil tykne mer når den blir kaldere.

    Vaniljeis

    9

    Kok opp fløte, melk, sukker og vanilje. Når det koker, heller du den varme massen over eggeplommene mens du pisker kraftig. Ha den tilbake i kjelen og varm den opp til 85 grader mens du rører konstant. Sørg for at den ikke blir varmere enn dette, da vil isen bli kornete. Avkjøl helst over natten, minimum 3 timer og kjør i ismaskin.

    More about Finessekokken

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *