Sjokoladekake med karamellfrosting
Nå i disse festtider bugner det som regel over på kakebordene. Da er det ganske gøy å kunne komme med en kake som rager høyt, får oppmerksomhet og smaker vanvittig godt! Denne sjokolade- og karamellkaka slår aldri feil, og kan brukes til ethvert selskap.
Antall personer: 20
Anbefalt ekstrautstyr:
Kjøkkenmaskin
Arbeidstid: 1 t
Total tid: 20 t
Sjokoladekake med karamellfrosting
Ingredienser
Salt karamell
- 2 dl kremfløte
- 200 g sukker
- 4 ss vann
- 3 ss smør
- 1 god klype flaksalt
Kakebunn
- 300 g hvetemel
- 150 g brunt sukker
- 150 g hvitt sukker
- 75 g kakaopulver
- 1,5 ts natron
- 3/4 ts bakepulver
- 3/4 ts salt
- 150 g smeltet smør
- 2,25 dl Kefir
- 1,5 dl varmt vann
- 3 stk egg
Karamellfrosting
- 434 g romtemperert smør
- 900 g melis
- 1/2 ts flaksalt
- Kremfløte
- Salt karamell
Fremgangsmåte
Salt karamell
Ha sukker og vann i en medium stor kjele. Rør det godt sammen og kok opp uten å røre, da vil sukkeret kunne krystallisere seg. Du kan eventuelt rulle litt på kjelen ved behov. La sukkeret koke til gyllen karamell, følg spesielt godt med på slutten. La sukkeret bli godt brunt før du tilsetter smør og rører godt. Det freser, så pass på hender.
Deretter har du i litt og litt av fløten mens du rører konstant. Her er det viktig å bare ta bitte litt fløte av gangen, spesielt i starten. Blandingen øker veldig i volum, så det kan koke over hvis du har oppi for mye. Når alt er tilsatt koker du blandingen i 4 minutter før du setter den til avkjøling. Når karamellen har avkjølt seg noe, smaker du den til med flaksalt. Ikke bruk vanlig bordsalt til dette. Sett så i kjøleskapet. Den vil tykne mer når den blir kaldere.
Kakebunn
Sett ovnen til 175 grader over- og undervarme. Kle to 18 cm former med bakepapir og smør de.
Bland mel, brunt sukker, sukker, kakao, natron, bakepulver og salt i en bolle (ideelt til kjøkkenmaskin). Smelt smøret og bland dette sammen med kefir og vann. Pisk eggene inn i den våte blandingen før du tilsetter dette sammen med det tørre. Bland alt godt og fordel røren i de to formene. Stek i ca 30 min eller til en kakepinne kommer tørr ut. Avkjøl på rist, og eventuelt ha de en runde i fryseren for å gjøre oppdelingen av bunnene lettere.
Karamellfrosting
Pisk smøret på medium hastighet i 30 sekunder i en kjøkkenmaskin. Ha i ca. 1/5 av melisen og bland først på lav hastighet, deretter medium. Ha i en spiseskje fløte mellom hver runde. Når halvparten av melisen er tilsatt, har du oppi en god klatt med salt karamell. Pisk godt og fortsett med melis og fløte. Smak til med både salt, karamell og fløte til du får ønsket konsistens og smak. Smak deg frem til er fornøyd. Ha frostingen i en sprøytepose med rund tip, dette gjør det lettere å få jevne lag inni kaka samt for en jevn og god overflate på utsiden. Husk å ikke bruk opp all karamellen, for du trenger denne mellom lagene og til å lage drypp.
TIPS For å kunne få en glatt finish og jevn overflate på kaka, er det lurt å kjøre frostingen på lav hastighet i et par minutter for å få ut ekstra luftbobler.
Montering
Legg én av bunnene midt på et fat. Sprøyt ut et jevnt lag med frosting oppå, ha på litt salt karamell og deretter en ny bunn. Fortsett til alle bunnene er på plass. Oppå den øverste har du kun et lag frosting som du jevner ut. Sprøyt ut et tynt lag frosting på sidene og bruk en deigskrape eller lignende for å få frostingen jevn og rett. Dette gjøres for at siste lag frosting skal bli uten smuler og helt rett. Jevn ut toppen igjen og sett i kjøleskapet til frostingen er tørr å ta på. Ha deretter på et siste lag frosting på topp og på sidene og sett i kjøleskapet. Spar litt frosting til å lage roser eller lignende på toppen av kaka. Når frostingen er kald, er det på tide å ta frem karamellen og dryppe forsiktig med en skje eller sprøytepose og la karamellen renne litt ned langs sidene. Ha resten av karamellen på toppen av kaka i et tynt lag. Dander til slutt med roser av karamellfrosting.
8 Comments
Kristina
Hvor mye fløte bruker du i frostingen?
Finessekokken
Det avhenger litt av tykkelsen på karamellen (som avhenger av hvor lenge du koker den). Jeg pleier å spe på litt til jeg har en myk konsistens.
Unni
Hei! Kan denne kaka lages dagen før servering?
Finessekokken
Beklager sent svar, men absolutt! Den holder seg fint 🙂
Mayya
Hvor høy varme skal det være for å lage karamell? Hos meg går det opp til 9 på kokeplate, induksjon, hvis det spiller noe rolle.
Finessekokken
Jo høyere varme, jo raskere går det. Men da øker samtidig sjansen for at den brenner seg eller blir for mørk. Jeg ville hatt den på 6 av 9 🙂
Thea
Hei, kan man fryse denne kaken?
Marianne
Kan denne fryses?