Sjokoladekake med karamellfrosting

Nå i disse festtider bugner det som regel over på kakebordene. Da er det ganske gøy å kunne komme med en kake som rager høyt, får oppmerksomhet og smaker vanvittig godt! Denne sjokolade- og karamellkaka slår aldri feil, og kan brukes til ethvert selskap.

Antall personer: 20

Anbefalt ekstrautstyr:
Kjøkkenmaskin

Arbeidstid: 1 t

Total tid: 20 t

Sjokoladekake med karamellfrosting

    Ingredienser

    Salt karamell

    • 2 dl kremfløte
    • 200 g sukker
    • 4 ss vann
    • 3 ss smør
    • 1 god klype flaksalt

    Kakebunn

    • 300 g hvetemel
    • 150 g brunt sukker
    • 150 g hvitt sukker
    • 75 g kakaopulver
    • 1,5 ts natron
    • 3/4 ts bakepulver
    • 3/4 ts salt
    • 150 g smeltet smør
    • 2,25 dl Kefir
    • 1,5 dl varmt vann
    • 3 stk egg

    Karamellfrosting

    • 434 g romtemperert smør
    • 900 g melis
    • 1/2 ts flaksalt
    • Kremfløte
    • Salt karamell

    Fremgangsmåte

    Salt karamell

    1

    Ha sukker og vann i en medium stor kjele. Rør det godt sammen og kok opp uten å røre, da vil sukkeret kunne krystallisere seg. Du kan eventuelt rulle litt på kjelen ved behov. La sukkeret koke til gyllen karamell, følg spesielt godt med på slutten. La sukkeret bli godt brunt før du tilsetter smør og rører godt. Det freser, så pass på hender.

    2

    Deretter har du i litt og litt av fløten mens du rører konstant. Her er det viktig å bare ta bitte litt fløte av gangen, spesielt i starten. Blandingen øker veldig i volum, så det kan koke over hvis du har oppi for mye. Når alt er tilsatt koker du blandingen i 4 minutter før du setter den til avkjøling. Når karamellen har avkjølt seg noe, smaker du den til med flaksalt. Ikke bruk vanlig bordsalt til dette. Sett så i kjøleskapet. Den vil tykne mer når den blir kaldere.

    Kakebunn

    3

    Sett ovnen til 175 grader over- og undervarme. Kle to 18 cm former med bakepapir og smør de.
    Bland mel, brunt sukker, sukker, kakao, natron, bakepulver og salt i en bolle (ideelt til kjøkkenmaskin). Smelt smøret og bland dette sammen med kefir og vann. Pisk eggene inn i den våte blandingen før du tilsetter dette sammen med det tørre. Bland alt godt og fordel røren i de to formene. Stek i ca 30 min eller til en kakepinne kommer tørr ut. Avkjøl på rist, og eventuelt ha de en runde i fryseren for å gjøre oppdelingen av bunnene lettere.

    Karamellfrosting

    4

    Pisk smøret på medium hastighet i 30 sekunder i en kjøkkenmaskin. Ha i ca. 1/5 av melisen og bland først på lav hastighet, deretter medium. Ha i en spiseskje fløte mellom hver runde. Når halvparten av melisen er tilsatt, har du oppi en god klatt med salt karamell. Pisk godt og fortsett med melis og fløte. Smak til med både salt, karamell og fløte til du får ønsket konsistens og smak. Smak deg frem til er fornøyd. Ha frostingen i en sprøytepose med rund tip, dette gjør det lettere å få jevne lag inni kaka samt for en jevn og god overflate på utsiden. Husk å ikke bruk opp all karamellen, for du trenger denne mellom lagene og til å lage drypp.

    TIPS         For å kunne få en glatt finish og jevn overflate på kaka, er det lurt å kjøre frostingen på lav hastighet i et par minutter for å få ut ekstra luftbobler.

    Montering

    5

    Legg én av bunnene midt på et fat. Sprøyt ut et jevnt lag med frosting oppå, ha på litt salt karamell og deretter en ny bunn. Fortsett til alle bunnene er på plass. Oppå den øverste har du kun et lag frosting som du jevner ut. Sprøyt ut et tynt lag frosting på sidene og bruk en deigskrape eller lignende for å få frostingen jevn og rett. Dette gjøres for at siste lag frosting skal bli uten smuler og helt rett. Jevn ut toppen igjen og sett i kjøleskapet til frostingen er tørr å ta på. Ha deretter på et siste lag frosting på topp og på sidene og sett i kjøleskapet. Spar litt frosting til å lage roser eller lignende på toppen av kaka. Når frostingen er kald, er det på tide å ta frem karamellen og dryppe forsiktig med en skje eller sprøytepose og la karamellen renne litt ned langs sidene. Ha resten av karamellen på toppen av kaka i et tynt lag. Dander til slutt med roser av karamellfrosting.

    More about Finessekokken

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *